Η παρούσα επιστημονική έρευνα αποσκοπεί στη σφαιρική αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιδράσεων του βελονισμού στις εξάψεις και στην ποιότητα ζωής σε γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης. Συμμετείχαν συνολικά 209 γυναίκες, προεμμηνοπαυσιακές και μεταεμμηνοπαυσιακές, με ηλικία περιορισμένη στα 45-60 έτη, οι οποίες αντιμετώπιζαν περισσότερες από 4 εξάψεις ημερησίως.
Από τις πρώτες 3 θεραπείες βελονισμού παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική κλινική βελτίωση. Στους πρώτους 6 μήνες από τους 12 μήνες που διήρκησε η μελέτη έλαβαν 20 θεραπείες βελονισμού. Μετά τις 8 θεραπείες σημειώθηκαν τα μέγιστα κλινικά αποτελέσματα. Ολοκληρώνοντας την μελέτη διαπιστώθηκε ότι πράγματι μια σειρά θεραπειών βελονισμού συσχετίζετε με σημαντική μείωση των εξάψεων. Επιπλέον, βελτιώθηκε γενικότερα η ποιότητα ζωής των γυναικών που δέχθηκε θεραπείες βελονισμού, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε βελονισμό.
Το σημαντικότερο όλον είναι ότι το κλινικό όφελος παρέμεινε για τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.
Σε μια άλλη Κινεζική μελέτη που διεξήχθη το 2016, αναδείχθηκε η ενθαρρυντική προοπτική για τη χρήση βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η έρευνα αναφέρει ότι ο ηλεκτροβελονισμός ενισχύει την ένταση των εξάψεων και συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος ορμονών.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, συνάγεται ότι ο βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός αναδεικνύονται ως αποτελεσματικές μέθοδοι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Η ισορροπία των ορμονών παρέχει καλοήθη ρύθμιση, μειώνοντας τα συμπτώματα και προσφέροντας ανακούφιση. Αυτές οι θετικές επιδράσεις δίνουν νέο χαρακτήρα στη θεραπευτική προσέγγιση της εμμηνόπαυσης, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις για την ευεξία των γυναικών κατά τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής μεταβατικής φάσης.
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4874921/
https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/wpr-494584