Το Λεμφικό Σύστημα αποτελείται από λεμφαγγεία και λεμφαδένες που διατρέχουν όλο το σώμα. Ο ρόλος των λεμφαγγείων είναι να συλλέγουν και να διακινούν το νερό, τις πρωτεΐνες, τα μόρια του λίπους, τα ελεύθερα κύτταρα και τα παραπροϊόντα του σώματος παράλληλα με το φλεβικό σύστημα και στην κατεύθυνση του.
Ο Αριστοτέλης τα ονόμαζε «Αγγεία αναρρόφησης που μεταφέρουν λευκό αίμα» και αυτό γιατί μεταφέροντας τα μόρια λίπους από το παχύ έντερο μοιάζουν λευκά. Το υγρό αυτό ονομάζεται λέμφος.
Τα επιφανειακά λεμφικά αγγεία καλύπτουν όλη την έκταση του δέρματος με ένα αρκετά πυκνό πλέγμα. Στην επιδερμίδα και στο χόριο βρίσκεται το 70% των λεμφαγγείων. Έτσι, εκτελώντας την Μάλαξη Λεμφικής Παροχέτευσης, επιταχύνουμε 20 φορές περισσότερο τη φυσιολογική ροή της λέμφου.
Τα λεμφαγγεία μεταφέρουν τη λέμφο στους λεμφαδένες, οι οποίοι την φιλτράρουν απομακρύνοντας τα κυτταρικά απόβλητα και τα ξένα σώματα και την επιστρέφουν «καθαρή» πλέον στην κυκλοφορία του αίματος. Αν τα λεμφαγγεία ή οι λεμφαδένες υπολειτουργούν, τότε η λέμφος δεν μπορεί να παροχετευτεί με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στους μαλακούς ιστούς του σώματος (κυρίως στα χέρια ή στα πόδια) προκαλώντας οιδήματα.
Κάθε πρήξιμο, είτε στο πρόσωπο (μάτια), είτε στα χέρια, είτε στα πόδια, είτε στους αστραγάλους, είτε αλλού στο σώμα, προέρχεται από την ανεπάρκεια του λεμφικού συστήματος.
90% των υγρών παροχετεύεται μέσω του φλεβικού συστήματος και 10% των υγρών παροχετεύεται μέσω του λεμφικού μαζί με πρωτεΐνες υψηλού μοριακού βάρους. Η ημερήσια παραγωγή λέμφου είναι περίπου 12 λίτρα.
Οι δύο πιο σημαντικές λειτουργίες του λεμφικού μας συστήματος είναι:
- Η διατήρηση ισορροπίας των υγρών στο εσωτερικό του οργανισμού. Τα σωστά δηλαδή ποσοστά αίματος, λέμφου και νερού στο σώμα μας.
- Η άμυνα του οργανισμού μας έναντι εξωγενών και ενδογενών παθογόνων παραγόντων. Οι λεμφαδένες παράγουν τα Τ λεμφοκύτταρα που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας.